Voor wie:
Kinderen en/of volwassenen die het moeilijk vinden ergens de aandacht bij te houden en heel erg druk zijn (hyperactief). Bekend als ADHD
Kinderen en/of volwassenen die moeite hebben met contact leggen, weinig contact zoeken of juist heel actief maar op een vreemde manier contact leggen (ook wel bekend als autisme)
Kinderen en/of volwassenen die gevoeliger zijn voor externe en/of interne prikkels. Die door de wereld om hun heen worden overweldigd. Bekend als hoog Sensitief (HSP)
Kinderen en/of volwassenen met een onverzadigbare honger naar aandacht.
Kinderen en/of volwassenen met onvermogen en/of diepgewortelde angst om relaties aan te gaan (aantrekken/afstoten/bindingsangst)
- PTSS. Het steeds opnieuw beleven van een verschrikkelijke belevenis. Klachten hierbij kunnen zijn:
- Herbelevingen
- Vermijdings-reacties
- Negatieve gedachten en gevoelens
- Sterke prikkelbaarheid of hyperventilatie
In onze maatschappij moeten we veel, van onszelf maar ook van anderen.
Hierdoor kunnen we het contact met ons zelf en de wereld (tijdelijk) kwijt raken.
Dit kan op verschillende manieren en in verschillende mate
Door traumatische gebeurtenissen, of doordat de aandacht en zorg verloren gaat (gedwongen of ongedwongen) met impulsen die van buitenaf komen. Zo kan onze balans doorslaan en lopen we letterlijk en figuurlijk vast.
Door ongedwongen om te gaan en te werken met paarden kunnen we het vertrouwen en inzicht in onszelf terug krijgen.
Bij angsten, depressies en stress ontstaat er een hoge lichamelijke spierspanning. Dit veroorzaakt blokkades en een onprettige lichamelijke houding.
Door bewustwording en correctie hiervan worden de spieren weer soepeler/losser en de klachten zullen verminderen.
Waarom met behulp van paarden:
Ik maak bewust gebruik van paarden. Paarden hebben altijd indruk gemaakt op mij en op mensen door de eeuwen heen.
Paarden zijn mooi, elegant, indrukwekkend, krachtig, en staan symbool voor vrijheid en saamhorigheid.
Wie kijkt er niet even om als je ergens een kudde paarden door de wei ziet rennen, of jonge paarden die je ziet spelen.
Het feit dat een kudde paarden uit (gezinnen) bestaat is een belangrijk gegeven. De sociale structuur die zij in de kudde hebben is vergelijkbaar met onze eigen maatschappij.
Onze communicatie bestaat voor 80% uit non verbaal gedrag. Paarden zijn juist met dit non verbale gedrag bezig. Dit is de reden dat paarden ons zo goed kunnen “spiegelen”.
Ze leven samen, komen voor elkaar op, zorgen voor elkaar en bij problemen kiezen zij ook tussen vechten en vluchten. Paarden leven in het hier en nu. Ze zijn gevoelig en reageren direct. Paarden nemen onze emoties waar, en reageren hier op.
Tijdens het omgaan met paarden komen dus veel (menselijke) zaken op een natuurlijke manier aan bod. De non-verbale communicatie (lichaamstaal), assertiviteit (opkomen voor jezelf en anderen), leiderschap, verantwoordelijkheid, samenwerking, relaties en vertrouwen.
Tijdens het werken met paarden zullen je veel handvatten aangereikt worden waarmee je inzicht krijgt hoe om te gaan met allerlei situaties in je leven.
Geen ervaring met paarden of ben je bang voor paarden?
Je hoeft helemaal geen ervaring te hebben met paarden. Mocht je bang zijn voor paarden, dan is het paard de metafoor voor een angst.
Zodra je de angst overwint met het paard zal je zien dat ook andere angsten verdwijnen.